Предателите на Левски. Фанете тогоз! (4-то допълнено издание)

КН782

Нов продукт

9,99 лв

  • Автор: Росен Янков
  • Издателство: Труд
  • Корица: мека

Четвърто преработено издание на „Предателите на Левски” от Росен Янков. Авторът е съкратил страият текст и е добавил нови глави.

Нови факти за 62-та фатални за Апостола дни!

Добавяне към списъка с желания

Четвърто преработено издание на „Предателите на Левски” от Росен Янков. Авторът е съкратил страият текст и е добавил нови глави

Книгата описва и анализира премеждията на Васил Левски в последните месеци от живота му и особено в последните часове преди залавянето му на 27 декември 1872 г.
62 дни преди тази дата, на 26 октомври, е извършено първото предателство на Апостола, което е документирано черно на бяло. Но той е предаван още десетки пъти - в ареста, пред съда и дори под бесилото му.
Това е книга не само за предателите на Левски. Тя е и за предателските нагласи на хората. С “Предателите на Левски” започва поредица от книги с разследвания на в. “168 часа”.

На Коледа през 2012 г. се навършиха 140 г. от залавянето на Васил Левски. От точно толкова години у нас се водеше спор дали Апостола е бил предаден.

Всъщност това е най-дългият научен спор в България. Съвсем просто изследване на релефа в една местност близо до Ловеч би могло да даде силен, дори решаващ аргумент в този спор.

Такова изследване обаче никога не е правено. Било защото за съвременниците през XIX век и за близките им потомци истината е била очевидна без измервания, било защото в следващите десетилетия случилото се с Левски в тази местност се подценява, било най-после защото споменът за самото място избледнява и накрая почти изчезва от историческата памет.

Дълго отлагано – цели 25 години! – това изследване най-после бе направено през декември 2012 г. Васил Левски е бил предаден!

 

Related Products