Писма до Милена

Нов продукт

15,00 лв

  • Автор: Франц Кафка
  • Издателство: Карива
  • Корица: мека
  • Размер: 14.4 x 20 x 1.7 см. 
  • Брой страници: 300

Продуктът вече не е наличен

Добавяне към списъка с желания

Първото писмо на Кафка до Милена започва като роман – прочетени последователно, всичките му писма до тази жена се превръщат в любовен роман, едно пиршество на отчаяние, върховно щастие, самоизтезание и самоунижение...

През април 1920 г. Франц Кафка се запознава в Прага с журналистката Милена Йесенска, в компанията на общи приятели. В разговора тя му казва, че има намерение да преведе два от неговите разкази на чешки – така се започва разговор по една тема от двустранен интерес, поставя се началото на една връзка. Милена по това време живее във Виена, в "бавно разпадащ се брак", Франц Кафка живее в Прага; срещи са възможни само от време на време. Писмата трябва да преодоляват разстоянието – те се превръщат в документи на една нарастваща страст.

Според завещанието на Франц Кафка, литературното му наследството трябва да бъде изгорено. Но най-близкият му приятел и пазител на ръкописите, Макс Брод, не изпълнява това желание и така спасява едни от най-великите художествени творби на миналото столетие.

"Исках да ти направя впечатление, да покажа сила на волята, да отложа писмото до теб, първо да приключа едно дело, само че стаята е празна, никой не се интересува от мен, сякаш някой казва: "Оставете го, нима не виждате как е погълнат от своята работа, изглежда така, сякаш тя изцяло го е изпълнила. И така, написах само половин страница и отново съм при теб, лежа върху писмото точно както лежах до теб тогава в гората"."
Франц Кафка до Милена

Съдържание

За личността на получателката
Писма до Милена
Бележки
Приложения
Писма на Милена до Макс Брод
Некролог на Милена за Франц Кафка
Литературни есета от Милена

  • А. Кс. Несей - "Моята приятелка"
  • А. Кс. Несей - "Меланхолия в дъжда"
  • Милена Йесенска - "дявол край огнището"

Хронология
За това издание
Благодарност

 

Related Products