Нов
Последното изкушение

Последното изкушение

9789542958796

Нов продукт

22,00 лв

Автор: Никос Казандзакис
Издателство: Ентусиаст
ISBN: 97895429587969
Година на издаване: 2012
Корица: мека
Размери: 14/21
Страници: 608
Тегло: 660г

Добавяне към списъка с желания

Заради романа си "Последното изкушение" Никос Казандзакис е отлъчен от Църквата. През 1947 г. той е прокуден от родината си и я напуска. Жизненият път на Казандзакис приключва през 1957 година във Фрайбург. Тъй като Църквата отказала да отреди място за тленните му останки в "осветена земя", той е погребан на хълма Мартиника в родния му град, а върху кръста му е изписано: "Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Свободен съм!"

Кандидат за Нобелова награда, която така и не получава, Казандзакис е преведен на почти всички езици и се чете навсякъде по света. Той е автор (освен на споменатите по-горе) на: "Капитан Михалис", "Алексис Зорбас", "Рапорт пред Ел Греко", "Бедният от Асизи", "Одисея", както и на много пътеписи. Романът за живота на Христос "Последното изкушение" е филмиран през 1988 година, режисира го Мартин Скорсезе, а главните роли са отредени на Уилям Дефо и Харви Кайтел.

........................

„Бог не се намира в манастирите, намира се в къщите на хората! Там, където има мъж и жена, там е и Бог; там, където има грижи, и готвене, и кавги, и сдобрявания, там е и Бог. Не слушай какво разправят скопците; като не стига до гроздето, лисицата казва, че било зелено! Този, дето ти викам аз, домашният, а не манастирският, е истинският Бог, на него да се кланяш; а другият е за скопците и дембелите!...“

още за "Последното изкушение" в

Modarts

Related Products